ΑΡΘΡΑ

23.05.2017
Απόφαση Δικαστηρίου για αντισυνταγματικότητα των διατάξεων περί εγκλωβισμένων αγοραστών.

Για λήψη του άρθρου κάνετε κλικ εδώ

18.05.2017
Azovmashinvest Holding Ltd (Σε εκκαθάριση) – Απόφαση  Ανωτάτου Δικαστηρίου Πολιτικής Αίτησης 11/2017

Για λήψη του άρθρου κάνετε κλικ εδώ

06.10.2016
Η Ιστορία της Mriya – “Όταν υπάρχει θέληση, όλα επιτυγχάνονται”

Όταν η “επιχείρηση λεηλασίας” εις βάρος ενός εκ των μεγαλύτερων Ομίλων αγροκαλλιέργειας της Ουκρανίας, από τα ιδρυτικά της μέλη, ολοκληρώθηκε, ο Όμιλος φορτώθηκε με χρέη άνω των 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Με την κατάρρευση του Ομίλου πριν από δύο χρόνια, αριθμός πιστωτών, πολλοί από τους οποίους εκπροσωπούνται από τοπικές τράπεζες και γνωστούς διεθνείς επενδυτές, βρέθηκαν να αναζητούν τρόπους για να διασώσουν ότι ήταν δυνατόν.

Για λήψη του άρθρου κάνετε κλικ εδώ

05.10.2016
Mriya Agro Holding Public Limited – Ενημερωτική Έκθεση Προσωρινού Εκκαθαριστή (11 Μαΐου 2016)

Η αίτηση εκκαθάρισης που καταχωρήθηκε εναντίον της Εταιρείας, από την BNY Mellon Corporate Trustee Services Ltd (ο «Αιτών Πιστωτής») στις 22 Ιανουαρίου 2015, τελικά ορίστηκε για ακρόαση στις 11 Μαΐου 2016 και το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας αποφάσισε την εκκαθάριση της Εταιρείας.

Για λήψη του άρθρου κάνετε κλικ εδώ

05.10.2016
Mriya Agro Holding Public Limited – Συμπληρωματική Ενημερωτική Έκθεση Προσωρινού Εκκαθαριστή (16 Νοεμβρίου 2015)

Για λήψη του άρθρου κάνετε κλικ εδώ

05.10.2016
Mriya Agro Holding Public Limited – Ενημερωτική Έκθεση Προσωρινού Εκκαθαριστή (15 Μαΐου 2015)

Η Mriya Agro Holding Public Ltd, (η «Εταιρεία») και οι θυγατρικές της, μέσω των οποίων δραστηριοποιείτο ήταν και παρ όλες τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει σήμερα, παραμένει μια από τις πλέον πρωτοποριακές επιχειρήσεις στην Ουκρανία στον τομέα της παραγωγής σιτηρών με επίκεντρο την καλλιέργεια, σε μεγάλη κλίμακα σιταριού, φυτών ελαιοκράμβης, καλαμποκιού, ζαχαρότευτλων, πατατών και σε μικρότερη κλίμακα, κριθαριού, σίκαλης και φασολιών σόγιας.

Για λήψη του άρθρου κάνετε κλικ εδώ

02.09.2016
Διαδικασία Ευρωπαϊκής Διαταγής Δέσμευσης Λογαριασμού – ένα χρήσιμο εργαλείο για τους πιστωτές ή ένα βήμα αδιαμφισβήτητα κατά των οφειλετών;

Στις 15 Μαΐου 2014, θεσπίστηκε ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός 655/2014, ο οποίος θα τεθεί σε εφαρμογή από τις 18 Ιανουαρίου του 2017, αναφορικά με τη θέσπιση μιας διαδικασίας Ευρωπαϊκής Διαταγής Δέσμευσης Λογαριασμού (ΕΔΔΛ), που θα επιτρέπει σε έναν πιστωτή να παγοποιήσει τους τραπεζικούς λογαριασμούς ενός οφειλέτη σε οποιοδήποτε μέρος της ΕΕ, με εξαίρεση τη Δανία και το Ηνωμένο Βασίλειο που επέλεξαν να μην την υιοθετήσουν.

Για λήψη του άρθρου κάνετε κλικ εδώ

17.12.2014
 Examinership – Ευπρόσδεκτο αλλά Τρωτό

Διαδικασία που βάζει τις εταιρείες “στον αναπνευστήρα χωρίς προοπτικές επιβίωσης” περιγράφει το examinership ένας δικαστής στην Ιρλανδία το 2010, ο οποίος, συνεχίζοντας εξήγησε ότι γίνεται “όλο και πιο απρόθυμος να παράσχει προστασία σε προβληματικές εταιρείες” μέσω της διαδικασίας αυτής. Ωστόσο, αυτή είναι η διαδικασία που πρόκειται να εγκριθεί από την Κυπριακή Βουλή, πριν το τέλος του έτους, ως εργαλείο για την αναδιάρθρωση προβληματικών επιχειρήσεων.

Για λήψη του άρθρου κάνετε κλικ εδώ

03.12.2014
Κριτήρια για Αδειοδότηση Συμβούλων Αφερεγγυότητας

Το 1986, το Ηνωμένο Βασίλειο πρωτοπόρησε στην αναγνώριση της αναγκαιότητας δημιουργίας ενός νέου επαγγέλματος, αυτού του Συμβούλου Αφερεγγυότητας, το οποίο να διέπεται από υψηλούς συντελεστές επαγγελματικής κατάρτισης και δεοντολογίας ούτως ώστε να εμπνέει εμπιστοσύνη στο κοινό. Με την υιοθέτηση του Περί Αφερεγγυότητας Νόμου του 1986, οι επαγγελματίες που πληρούσαν τα κριτήρια που έθεσε ο Νομοθέτης, όπως Ακαδημαϊκή μόρφωση, καθαρό ποινικό μητρώο, ικανότητα και καταλληλότητα (fit and proper) και εμπειρογνωμοσύνη, έλαβαν τις σχετικές άδειες.

Για λήψη του άρθρου κάνετε κλικ εδώ

02.12.2014
Το Ιρλανδικό Μοντέλο «Examinership» τελικά θα υπερισχύσει του Αγγλικού “Administration”

Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα στον ημερήσιο τύπο, η Τρόικα απέρριψε το Αγγλικό μοντέλο γνωστό ως «Administration» και αποφάσισε ότι η Κύπρος πρέπει να ακολουθήσει το Iρλανδικό μοντέλο του «Examinership». Προτού προχωρήσω με ανάλυση του μοντέλου αυτού, θα ήθελα να επισύρω την προσοχή στους ιθύνοντες της Τρόικας ότι μπορεί μεν να πιστεύουν ότι ήρθαν στην Κύπρο για να «φέρουν το φως στους ιθαγενείς» αλλά το Ιρλανδικό μοντέλο, βασίζεται πάνω στον Αγγλικό Περί Αφερεγγυότητας Νόμο του 1986 πριν την τροποποίηση του από τον Περί Επιχειρήσεων Νόμο του 2002.

Για λήψη του άρθρου κάνετε κλικ εδώ

07.01.2014
Ευρωπαϊκές Διασυνοριακές Διαδικασίες Αφερεγγυότητας

Για την αποδοτική λειτουργία των Ευρωπαϊκών διασυνοριακών διαδικασιών αφερεγγυότητας, οι Ευρωβουλευτές θέσπισαν τον Κανονισμό 1346/2000 του Συμβουλίου περί των Διαδικασιών Αφερεγγυότητας (ο “Κανονισμός”) ούτως ώστε να μην υπάρχουν «παραθυράκια» για τους «επιτήδειους» να μεταφέρουν τα περιουσιακά τους στοιχεία από ένα κράτος μέλος σε άλλο και ως αποτέλεσμα να βελτιώνουν τη νομική τους θέση, έναντι των πιστωτών.

Για λήψη του άρθρου κάνετε κλικ εδώ

16.12.2013
Πόσο Απέχουμε από την Κατάσχεση Ακινήτων από τις Τράπεζες

Δυστυχώς οι περισσότεροι, εάν όχι όλοι οι πολιτικοί, γνωρίζουν την απάντηση στο πιο πάνω ερώτημα.  Λυπούμαι όμως, να παρατηρήσω ότι δεν έχουν μάθει ακόμα να λένε τα πράγματα με το όνομά τους.  Ο καθένας από εμάς έχει δικαίωμα να γνωρίζει τι έχει συμφωνηθεί στο Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Ευρωομάδας, όσον αφορά στην οικιστική αγορά και τη ρύθμιση της ακίνητης περιουσίας.

Για λήψη του άρθρου κάνετε κλικ εδώ

12.12.2013
“Κουλτούρες Διάσωσης”

Αφού από μόνοι μας δεν είμαστε ικανοί να θεσπίσουμε νομοθεσία που να διέπει θέματα αφερεγγυότητας, είναι ζήτημα χρόνου για την Τρόικα να μας επιβάλει αυτή που μας έφερε. Από τον καιρό της εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, όχι μόνο δεν κάναμε τίποτα για να εκσυγχρονιστούμε, αλλά ακόμα και x αυτή που μας άφησαν παρακαταθήκη οι Άγγλοι, όποτε προσπαθήσαμε να την τροποποιήσουμε (Περί Πτωχεύσεως Νόμο), τα κάναμε μούσκεμα.

Για λήψη του άρθρου κάνετε κλικ εδώ

06.12.2013
“Πάτερ άφες αυτοίς, ου γαρ οίδασι τι ποιούσι”

Περί τα τέλη του περασμένου χρόνου, θεσπίστηκε Ο περί Πτώχευσης (Τροποποιητικός) Νόμος του 2012 (N. 206(I)/2012), το περιβόητο Άρθρο 31(α) (το «άρθρο») που δεσπόζει των τροποποιήσεων, και πρόσφατα παρουσίασαν με περισσή περηφάνια οι λειτουργοί του Επίσημου Παραλήπτη σε σεμινάριο του Δικηγορικού Συλλόγου Λεμεσού.

Για λήψη του άρθρου κάνετε κλικ εδώ

29.10.2013
Με περισσό θράσος υποτιμά την νοημοσύνη μας ο κ. Δημητριάδης 

Σε πολύ πρόσφατη συνέντευξή του ο Κεντρικός Τραπεζίτης και συγκεκριμένα στις 27 Οκτωβρίου 2013, μας λέει, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι δεν πρόκειται να παρατεθεί, διότι σε  τέτοια περίπτωση θα επέλθει Χάος και Αναρχία.

Για λήψη του άρθρου κάνετε κλικ εδώ

23.10.2013
Για Παραβίαση Καθήκοντος Επιμελείας (Breach Of Fiduciary Duty) οφείλει να διωχθεί Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας και όλα τα στελέχη του Διοικητικού Συμβούλιου της Λαϊκής, σε σχέση με την χρεοκοπία της

Έχω διαβάσει το άρθρο της δημοσιογράφου Κατερίνας Ηλιάδη στην Κυριακάτικη έκδοση της Αλήθειας με τίτλο «Γιατί ο Διοικητής «έθαψε» την έρευνα για τη Λαϊκή» και δεν μπορώ να μην ενδώσω στον πειρασμό να σχολιάσω το γεγονός ότι δεν είναι μόνο η έρευνα σε σχέση με την χρεοκοπία της Λαϊκής που έχει «θαφτεί», αγαπητή Κατερίνα, αλλά η αξιοπρέπεια και αξιοπιστία μας.

Για λήψη του άρθρου κάνετε κλικ εδώ

25.03.2013
Καλή και Κακή Τράπεζα

Οι εξελίξεις που έζησε η Κύπρος το βράδυ της Πέμπτης, προκάλεσαν την έντονη ανησυχία σε σχέση με το μέλλον των τραπεζών μας και ειδικά της Λαϊκής, του κοινού και επιχειρηματικού κόσμου, τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό. Όλοι έχουμε ακούσει το τελευταίο πενθήμερο για «καλή» και «κακή» τράπεζα καθώς και για το νέο Νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από την Βουλή των Αντιπροσώπων την Παρασκευή 22.03.2013, για την εξυγίανση των Πιστωτικών ιδρυμάτων, τον περί Εξυγίανσης Πιστωτικών και άλλων Ιδρυμάτων Νόμο του 2013 (o «Νόμος»).

Για λήψη του άρθρου κάνετε κλικ εδώ

21.03.2013
Εκκαθάριση Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων – Ενιαίος Μηχανισμός Εποπτείας («ΕΜΕ») και Ταμεία Προνοίας

Η οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης («ΕΕ») σχετικά με την εξυγίανση και την εκκαθάριση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων (2001/24/ΕΚ) έχει υλοποιηθεί εδώ και αρκετό καιρό. 

Για λήψη του άρθρου κάνετε κλικ εδώ

22.02.2013
Μονομερής Αίτηση υπό της GR. V North Fruit Ltd για διορισμό Προσωρινού Εκκαθαριστή

Για λήψη του άρθρου κάνετε κλικ εδώ

22.02.2013
Ένορκη Δήλωση του κ. Ιακωβίδη για υποστήριξη της Αίτησης της GR. V North Fruit Ltd για διορισμό Προσωρινού Εκκαθαριστή

Για λήψη του άρθρου κάνετε κλικ εδώ

29.01.2013
Διοικητικοί Σύμβουλοι και Δόλιο Εμπόριο

Έχοντας κατά νου την πολύκροτη υπόθεση της Ορφανίδης Δημόσια Εταιρεία, ο συγγραφέας εξετάζει τις ευθύνες των διευθυντών και συμβούλων στην περίπτωση όπου αποδεικνύεται δόλιο εμπόριο και/ή κακοδιαχείριση.

Για λήψη του άρθρου κάνετε κλικ εδώ

17.01.2013
Παραλήπτες Διαχειριστές/Εκκαθαριστές

Ρόλοι και εξουσίες Ο Παραλήπτης Διαχειριστής («ΠΔ») διορίζεται από εξασφαλισμένο πιστωτή, βάσει προνοιών Ομόλογου Κυμαινόμενης Επιβάρυνσης («ΚΕ») και ενεργεί μόνο για τα συμφέροντα του εξασφαλισμένου πιστωτή σε αντίθεση με τον εκκαθαριστή, ο οποίος διορίζεται από τους πιστωτές και/ή το Δικαστήριο.

Για λήψη του άρθρου κάνετε κλικ εδώ

15.01.2013
Διορισμός Προσωρινού Εκκαθαριστή

Ο Κρις Ιακωβίδης, εξετάζει την καλύτερη εναλλακτική λύση, σε σχέση με την πολύκροτη υπόθεση των Υπεραγορών Ορφανίδη, για την Εταιρεία, τις Τράπεζες και γενικά όλους τους Πιστωτές και πιστεύει ότι η καλύτερη λύση, υπό τις περιστάσεις, είναι ο διορισμός Προσωρινού Εκκαθαριστή, ούτως ώστε να διαφυλαχτούν τα συμφέροντα όλων των εμπλεκομένων.

Για λήψη του άρθρου κάνετε κλικ εδώ

13.01.2013
Ν.Ε. Ορφανίδη και κροκοδείλια δάκρυα

Οι αρχιτέκτονες της Νέας Εποχής Ορφανίδη («ΝΕΟ») κ.κ. Γεωργίου και Κούσιος, δεν πείθουν! Ισχυρίζονται ότι ο κ. Ορφανίδης δεν θα έχει κανένα ρόλο στη ΝΕΟ ͘δεν απάντησαν όμως, στο ερώτημα ως προς το ποιος καλύπτει τα έξοδα παραστάσεων, εκθέσεων και δημοσιότητας!

Για λήψη του άρθρου κάνετε κλικ εδώ

02.06.2011
Διευθυντές και Σύμβουλοι Εταιρειών και τα καθήκοντα τους ως θεματοφύλακες και καταπιστευματοδόχοι

Είναι υποχρέωση και καθήκον, τόσον των Διευθυντών όσον και των Συμβούλων μιας Εταιρείας, να την υπηρετούν με διαφάνεια και ευταξία και να διαφυλάσσουν τα συμφέροντά της.

Για λήψη του άρθρου κάνετε κλικ εδώ

10.05.2011
Ευχαριστούμε Κύριε Gaddafi!

Είναι γνωστές οι οφειλές της Λιβύης έναντι της Κύπρου. Με το ξέσπασμα του εμφυλίου πολέμου στην Λιβύη είχαμε πληροφορηθεί ότι, μετά από πολύχρονες συνομιλίες Κύπρου-Λιβύης, συμφωνήθηκε εξόφληση των Λιβυκών οφειλών για το τέλος του Μάρτη 2011.

Για λήψη του άρθρου κάνετε κλικ εδώ

11.10.2010
Κυμαινόμενες Επιβαρύνσεις, Προτεραιότητες και Αποκρυσταλλοποίηση

Η κυμαινόμενη επιβάρυνση είναι κατασκεύασμα του κοινοδικαίου όπου το πραγματικό της μέγεθος και η έκταση της εξασφάλισης που προσφέρει, δεν έχουν ακόμη γίνει πλήρως αντιληπτά. Ενδεχομένως αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η κυμαινόμενη επιβάρυνση δημιουργεί δικαιώματα αναφορικά με περιουσιακά στοιχεία, τα οποία συνεχώς διαφοροποιούνται.

Για λήψη του άρθρου κάνετε κλικ εδώ

03.09.2010
Ούτε ο Σταυράκης ευθύνεται ούτε το ΑΚΕΛ για την κατάντια των Κυπριακών Αερογραμμών και της Γιουροσύπρια

Καθημερινά βλέπω στις εφημερίδες διάφορα δημοσιεύματα, που άλλα λίγο, άλλα πολύ, επιρρίπτουν ευθύνες για πολλά κακώς έχοντα στον Υπουργό Οικονομικών κ. Χ. Σταυράκη, παραγνωρίζοντας την διεθνή και εσωτερική κατάσταση καθώς και πλειστούς όσοι πραγματικά ευθύνονται.

Για λήψη του άρθρου κάνετε κλικ εδώ

13.08.2010
Το κράτος οφείλει να προστατεύει τους επενδυτές από απατεώνες

Όταν μια εταιρεία συστήνεται από επιτήδειους απατεώνες και δραστηριοποιείται σε παράνομα σχέδια τύπου πυραμίδας, υποσχόμενα μεγάλα κέρδη, τα αρμόδια όργανα κάθε κράτους έχουν καθήκον να προστατεύσουν το επενδυτικό κοινό…

Για λήψη του άρθρου κάνετε κλικ εδώ

16.07.2010
Μονομερή Διατάγματα

Είναι καιρός οι δικαστές, οι οποίοι, ναι μεν είναι οι “απόλυτοι άρχοντες των γηπέδων”, να αναλάβουν και αυτοί τις ευθύνες τους, όσον αφορά σε μονομερή διατάγματα, τα οποία δίνουν με τόση ευκολία!!

Για λήψη του άρθρου κάνετε κλικ εδώ

09.06.2010
Παράτυπα και άκρως ανεπίτρεπτα είναι τα διατάγματα αναστολής εκκαθάρισης και παραλαβής.

Αυτή η τακτική, η οποία έχει γίνει πολύ της μόδας τελευταία, φαίνεται ότι βολεύει αρκετούς. Καιρός είναι να μπει ένα τέλος, γιατί, δυστυχώς, αυτοί που οφείλουν να μεριμνήσουν προς αυτή την κατεύθυνση, (οι νομικοί) βολεύονται λόγω ιδίων συμφερόντων και αδρανούν…

Για λήψη του άρθρου κάνετε κλικ εδώ

07.04.2010
Περιπτώσεις κατά τις οποίες δύναται μια Εταιρεία να εκκαθαριστεί από το Δικαστήριο και οι επιπτώσεις που προκύπτουν με την καταχώρηση της αίτησης Εκκαθάρισης (όχι διάλυσης όπως συχνά γίνεται αναφορά).

Με βάση τις πρόνοιες του άρθρου 211 του κεφαλαίου 113 του Περί Εταιρειών Νόμου της Κυπριακής Δημοκρατίας, μια εταιρεία δύναται να εκκαθαριστεί από το Δικαστήριο για διάφορους λόγους…

Για λήψη του άρθρου κάνετε κλικ εδώ

17.11.2009
Τι Είναι Διάταγμα Επικύρωσης στην Διαδικασία Εκκαθάρισης Εταιρείας 

Στη διαδικασία εκκαθάρισης από το Δικαστήριο, οποιαδήποτε διάθεση της περιουσίας μιας εταιρείας και οποιαδήποτε μεταβίβαση μετοχών της ή διαφοροποίηση του καθεστώτος των μελών της…

Για λήψη του άρθρου κάνετε κλικ εδώ

02.09.2009
Αποκατάσταση πτωχεύσαντος, ένα χρόνο μετά… Ο περιβόητος νόμος και οι μετέπειτα τροποποιήσεις, όσον αφορά τις περιπτώσεις αυτοδίκαιης αποκατάστασης, Άρθρα 27 και 27α, 2 του 2(1) και 2(β) του Ν74(1) του 2008

Απαλλαγή είναι η διαδικασία η οποία απαλλάσσει τον πτωχεύσαντα από τους περιορισμούς της πτώχευσης και τον αποδεσμεύει από τα χρέη του, τα οποία οφείλονταν…

Για λήψη του άρθρου κάνετε κλικ εδώ

20.07.2009
Σκιώδης και Πραγματικοί Σύμβουλοι

Ο όρος «σκιώδης σύμβουλος» αναφέρεται σε άτομο, οι οδηγίες του οποίου ακολουθούνται από το διοικητικό συμβούλιο. Δεν είναι απαραίτητο να ενεργεί σύμφωνα…

Για λήψη του άρθρου κάνετε κλικ εδώ

07.07.2009
Ξεσκεπάζοντας το πέπλο της εταιρικής προστασίας

Όσοι μηχανεύονται περίπλοκα εταιρικά οικοδομήματα με πρόθεση την κατάχρηση της προστασίας που παρέχεται με την περιορισμένη ευθύνη, θα πρέπει πάντοτε να έχουν υπ’ όψη τους πως όταν οι προθέσεις δεν είναι έντιμες, το Δικαστήριο θα αναμειχθεί…

Για λήψη του άρθρου κάνετε κλικ εδώ

29.06.2009
Η αεροπορική εταιρεία Ήλιος θα εξακολουθήσει να προβληματίζει τα κυπριακά δικαστήρια

Η δικαστική διαμάχη μεταξύ της εταιρείας Louis Hotels Public Company Ltd και του Γενικού Εισαγγελέα, όσον αφορά τη διάλυση της αεροπορικής εταιρείας Ήλιος, θα εξακολουθήσει να απασχολεί τα κυπριακά δικαστήρια για αρκετόν καιρό…

Για λήψη του άρθρου κάνετε κλικ εδώ

16.06.2009
Τι είναι Πτώχευση και ποιες οι Επιπτώσεις της 

Η πτώχευση είναι το αποτέλεσμα ανικανότητας ενός ατόμου να αποπληρώσει τα χρέη του, όταν αυτά πρέπει να ξοφληθούν. Η διαδικασία πτώχευσης μπορεί να τροχοδρομηθεί από τον ίδιο τον οφειλέτη,…

Για λήψη του άρθρου κάνετε κλικ εδώ

04.05.2009
Εταιρική Αναδιοργάνωση υπό το φως της παγκόσμιας οικονoμικής κρίσης

Κατά τη διάρκεια ευμετάβλητων οικονομικών συνθηκών, θα υπάρχουν πάντοτε επιχειρήσεις που θα υποφέρουν από την ύφεση. Αυτό δεν δείχνει απαραίτητα ότι η στρατηγική της επιχείρησης είναι αποτυχημένη, αλλά …

Για λήψη του άρθρου κάνετε κλικ εδώ